Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Vakarienei – patiekalai iš grikių: nuo apkepo, blynų iki maltinukų

Grikių kruopų ir varškės blyneliai
Astos Černės nuotr. / Grikių kruopų ir varškės blyneliai
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Grikių kruopos, grikių miltai yra geras pasirinkimas, kai norite įprastus patiekalus paruošti neįprastai, suteikti jiems kitokio skonio bei, žinoma, aprūpinti organizmą naudingomis medžiagomis

Grikių kruopos – folio rūgšties šaltinis. Žinia, kad besilaukiančioms moterims rekomenduojama gerti folio rūgštį, kuri padeda išlaikyti stiprų imunitetą, stiprina organizmo atsparumą, padeda išvengti neigiamo aplinkos poveikio. Taigi grikiai – puikus pasirinkimas.

Kaip vieną svarbiausių grikių savybių galima įvardyti apsaugą nuo vėžio. Mokslininkai tikina, kad šiose kruopose esančios sudedamosios medžiagos, flavonoidai gali stabdyti vėžinių darinių formavimąsi ir augimą. Taip grikiai apsaugo nuo trombozės rizikos, valo kraujagysles nuo cholesterolio, slopina širdies ir kraujagyslių negalavimus.

Grikiai unikalūs – tarp kitų kruopų pirmauja geležies kiekiu, kuris naudingas mūsų sveikatai ir organizmui. Gausu ir vitaminų В1, В2, В6, РР, Р ir kalcio, jodo, fosforo, kobalto, todėl virškinamajai sistemai ir kepenims grikiai yra nepakeičiamas dalykas.

Daugiau pagiriamujų argumentų grikiams rasite, paspaudę ČIA.

Ar dar bereikia įtikinti, kad grikių savo valgiaraštyje nevalia užmiršti? Renkamės iš pasiūlytų Ji24.lt receptų patiekalą ir gaminam!

Receptas: Grikių blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 130.00 g (po 65 g kvietinių ir grikių miltų)
Varškė: 225.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (3-4)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Soda: 5.00 g
Cukrus: 2.00 valg. š.
Pienas: 120.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska ir pienu.

2. Įmaišykite sodą, varškę ir miltų masę.

3. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir dėkite po šaukštą tešlos į keptuvę. Kepkite kiekvieną blyno pusę, kol gražiai paruduos. SKANAUS!

Recepto autorė Jūratė Jankauskienė

! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška

Receptas: Nesaldus grikių miltų pyragas su rikotos sūriu, špinatais ir pomidorais

Receptas: Grikių kruopų ir varškės blyneliai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Varškė: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 dideli arba 3 maži)
Pienas: 3.00 valg. š.
Miltai: 3.00 valg. š.
Karis: 5.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikių kruopas išvirkite žiupsneliu druskos pasūdytame vandenyje.
  2. Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, morką sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.
  3. Išvirtus grikius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Įmaišykite šiek tiek pertrintą varškę. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus, kario miltelius, maltus juoduosius pipirus ir pagardinkite druską pagal skonį. Išmaišykite.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu semkite masę ir dėkite į keptuvę, formuodami nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
  5. Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis, salotomis ar mėgstamu padažu. Skanaus!
Receptas: Vištienos ir grikių kotletukai
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (faršas)
Grikiai: 1.00 st. (virti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepti)
Grietinėlė: 300.00 g (riebi)
Kaip gaminti
  1. Svogūną smulkiai sutarkuokite arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Į dubenį dėkite vištienos faršą, svogūną, virtus grikius, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir druska. Gerai išmaišykite. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
  2. Kepkite ant nedidelės ugnies  3–4 minutes, kol gražiai apskrus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 10 minučių, dažnai vartydami.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Pieniška grikių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 150.00 g
Pienas: 700.00 ml (1% riebumo)
Druska: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 20.00 g
Kaizerio bandelės 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nuplaukite grikius. Puode užkaiskite dalį pieno, sudėkite grikius ir virkite. Kai užvirs, įdėkite druskos. Sriubą reikia nuolat maišyti, nes pienas prisvils.

2. Kai grikiai beveik suvirs (po kokių 10 min), supilkite likusią dalį pieno. Toliau maišykite ir virkite. Visas virimo procesas užima maždaug 20 min. Tada įdėkite apie 10 g sviesto ir išmaišykite.

Patiekite kartu su Kaizerio bandelėmis, užteptomis sviestu. Patiekiant į lėkštę galima įdėti dar mažą gabalėlį sviesto, bet nebūtina. Man taip gražiau ir skaniau :) 

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Receptas: Grikių kepsneliai paprikoje
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 80.00 g (kvietinių)
Grikių miltai 80.00 g
Paprikos: 1.00 vnt.
Kefyras: 1.00 st.
Aliejus: 100.00 ml (iš jų - 2 valg. š. tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Viename inde sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską.

2. Kitame inde išplakite kiaušinį su kefyru. Supilkite miltų mišinį, maišykite ir po truputį pilkite vandenį, kol gausite grietinės tirštumo tešlą. Įmaišykite aliejų.

3. Dėkite riekelėmis supjautytą papriką į įkaitintą keptuvę, o į jų vidų – tešlą ir kepkite, kol kraštai pradės ruduoti, o viduryje pamatysite atsirandančius burbuliukus, tada atsargiai apverskite ir mentele prispauskite bei dar minutę pakepkite.

Skanu su kitomis daržovėmis!

Skanaus!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Receptas: Grikių ir grybų maltinukai

Receptai
Receptas: Grikių košė su sūrio padažu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 3.00 st.
Migdolai: 50.00 g (migdolų drožlių)
Sviestas: 3.00 valg. š. (ir padažui 1 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (Padažui)
Sūris: 100.00 g (Padažui fermentinio)
Miltai: 1.00 valg. š. (Padažui)
Pienas: 375.00 ml (Padažui)
Kaip gaminti

1. Nuplautas kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų (3 stiklinėms kruopų reikia maždaug 4–5 stiklinių vandens), pasūdykite, uždenkite ir porai valandų palikite brinkti.

2. Paruoškite padažą: miltus pakepinkite svieste, maišydami supilkite šaltą pieną ir užvirinkite. Kai sutirštės, nukelkite nuo ugnies, supilkite iš citrinos išspaustas sultis, suberkite tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite.

3. Išbrinkusias kruopas sumaišykite su migdolų drožlėmis. Karščiui atsparų indą patepkite sviestu, sukrėskite košę, ant viršaus supilkite padažą ir 20–25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.

Receptas: Grikių košės ir abrikosų varškės apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 1.00 st. (virtų grikių kruopų)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 125.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 valg. š. (formai patepti)
Kaip gaminti

1. Abrikosus užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, grietinę ir gerai sumaišykite. Suberkite pjaustytus abrikosus (kelis palikite).

3. Į grikių košę sudėkite varškės masę, gerai pamaišykite, suverskite į sviestu išteptą formą ir 20–25 min. kepkite 180 °С  orkaitėje. Apkepą papuoškite likusiais abrikosais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptas: Grikių apkepas su šonine
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 375.00 g
Varškė: 400.00 g
Kiauliena: 300.00 g (parūkyta šoninė)
Grietinė: 150.00 g (riebi)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Grikius nuplaukite ir nuvarvinkite sietelyje. Suberkite į puodą su 3 stiklinėmis verdančio sūdyto vandens ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių, kol vanduo išgaruos.

2.Kiaulienos šoninę supjaustykite kubeliais ir maišydami pakepinkite keptuvėje be riebalų. Sukrėskite į puodą su grikiais ir išmaišykite. Svogūną nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintame svieste ir sukrėskite į varškę.

3.Supilkite grietinę, pasūdykite, pabarstykite pipirais, mairūnais, malta saldžiąja paprika ir gerai išmaišykite. Į sviestu pateptą molinį kepimo indą dėkite sluoksnį grikių masės, ant jo – varškės ir vėl grikių masės.

4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Grikių kotletai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 1.00 st.
Vanduo: 1.00 st. (1,75 – šilto virinto)
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
  2. Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į gilią lėkštę ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Palikite stovėti 2–3 valandoms.
  3. Išvirkite stambiai supjaustytas morkas. Kruopščiai jas nusunkite ir sutrinkite iki košės konsistencijos.
  4. Trintas morkas sudėkite į išbrinkusius grikius.
  5. Svogūną susmulkinkite ir dėkite į morkas bei grikius.
  6. Čia pat suplakite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
  7. Suformuokite kotletus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  8. Kepkite 30 minučių.

Receptą atsiuntė Gintarė

Receptai
Receptas: Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikiai: 250.00 g
Varškės sūris: 100.00 g (baltojo)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
  3. Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
  4. Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje). 
  5. Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
  6. Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Receptai
Receptas: Grikių blynai su mėlynėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Grikių miltai (1/2 puodelio) 80.00 g
Miltai: 80.00 g (1/2 puodelio - kvietinių)
Kepimo milteliai: 5.00 g
Pasukos 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Medus: 2.00 valg. š. (arba cukraus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (arba tirpinto sviesto)
Mėlynės: 1.00 st. (galima naudoti ir šaldytas)
Kaip gaminti

1. Viename inde sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską.

2. Kitame inde išplakite kiaušinį su pasukomis. Supilkite miltų mišinį, maišykite ir po truputį pilkite vandenį, kol gausite grietinės tirštumo tešlą. Įmaišykite aliejų.

3. Tuomet jau belieka blynelius tiesiog iškepti. Patiekite su mėlynių uogiene, šviežiomis arba šaldytomis mėlynėmis.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Receptas: Grikiai su baravykais

Receptai
Receptas: Vištienos ir grikių kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Faršas: 350.00 g (350 - 400 vištienos)
Grikiai: 1.00 st. (virtų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Grietinėlė: 300.00 g (riebios)
Kaip gaminti

1. Vištienos faršą sumaišykite su smulkiai tarkuotu svogūnu, virtais grikiais ir kiaušiniu. Pagardinkite pipirais, žolelėmis ir druska.

2. Iš paruošto faršo formuokite nedidelius kotletus ir kepkite ant mažos ugnies, kol gražiai parus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, vėl pagardinkite žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 15 minučių. Troškindami kotletus nuolat vartykite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt