Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Verdame barščius

Barščiai su rūkyta šonine
Fotolia nuotr. / Barščiai su rūkyta šonine
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Šaltos ir karšto burokėlių sriubos neabejotinai pirmauja lietuvių mėgstamiausių sriubų sąraše. Kviečiame išbandyti kiek kitokius barščių receptus.

Šalti su feta

Jums reikės: 4 virtų marinuotų burokėlių, 2 prinokusių pomidorų, pusės ilgavaisio agurko, raudonos paprikos, mažo svogūno, 2 skiltelių česnako, pusės stiklinės baltos duonos trupinių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, stiklinės pasukų, stiklinės švelniai gazuoto mineralinio vandens, indelio graikiško jogurto, 200 g fetos, saujelės kapotų petražolių.

  • Pusiau perpjautus pomidorus, papriką, svogūną, česnakus sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 30 min. iki 185 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  • Iškepusias daržoves su visu skysčiu sukrėskite į plakti skirtą indą ir atvėsinkite.
  • Ten pat suberkite duonos trupinius, nulupto agurko gabalėlius, tarkuotus burokėlius, iki vientisos masės sutrinkite ir supilkite į gilų dubenį.
  • Įmaišykite jogurtą, pasukas, supilkite mineralinį vandenį.
  • Gerai išmaišykite, pagal skonį berkite druskos, pipirų, jei mėgstate pikantiškesnį skonį, galite įspausti šiek tiek citrinos sulčių, išmaišykite.
  • Sriubą gerai atvėsinkite šaldytuve, išpilstykite į dubenėlius, berkite smulkintos fetos kubelių.
  • Tiekite su kapotomis petražolėmis.

Sotūs ukrainietiški

Jums reikės: 3 marinuotų burokėlių, 200 g šviežių kopūstų, 1,5 litro jautienos sultinio, 50 g pomidorų pastos koncentrato, 2 bulvių, petražolės šaknies, morkos, paprikos, 2 svogūnų, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų sviesto, šaukšto aliejaus, šaukšto kvietinių miltų, 200 ml grietinės, pagal skonį druskos, pipirų, kapotų petražolių, rūkytų lašinukų.

  • Iš marinato išgriebtus burokėlius ir visas kitas daržoves nulupkite, nuplaukite, sutarkuokite stambia trintuve.
  • Svogūnus ir česnakus sukapokite.
  • Gilioje keptuvėje svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus. Suberkite tarkuotas morkas, papriką, petražolės šaknį, bulves, viską užkaitinkite, supilkite sultinį ir kelias min. patroškinkite, kad daržovės suminkštėtų.
  • Tada sukrėskite kopūstus, burokėlius ir nustačiusi mažą kaitrą virkite apie 20 min.
  • Sukrėskite šaukšte aliejaus pakepintus ir su grietine sumaišytus miltus, pomidorų pastą, išmaišykite ir ant mažos ugnies kaitinkite dar 10 min.
  • Galiausiai suberkite su petražolėmis sumaišytus kapotus lašinukus, sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, išvirusią palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai, ir išpilstykite į dubenėlius.

Su voveraitėmis

Jums reikės: stiklinės šaldytų arba sūdytų voveraičių, 4 burokėlių, 2 bulvių, 2 morkų, 2 l natūralaus daržovių sultinio, svogūno, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, kmynų, rozmarinų, 4 šaukštų natūralaus pomidorų padažo, 2 šaukštų sviesto, šaukšto aliejaus.

  • Voveraites atšildykite arba nuvarvinkite, pasmulkinkite, su druska ir pipirais pakepinkite svieste.
  • Burokėlius nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, neluptus dėkite į formą ir kepkite orkaitėje apie 40 min. nustačiusi vidutinę kaitrą. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  • Morkas ir bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais.
  • Svogūną nulupkite, sukapokite.
  • Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, vėliau bulves, pasūdykite ir sumažinusi kaitrą troškinkite apie 10 min.
  • Apkeptas daržoves sukrėskite į puodą su sultiniu ir burokėliais, užvirkite, sukrėskite keptas voveraites, suberkite prieskonius, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.

Trinti su džiovintomis slyvomis

Jums reikės: 1,5 litro natūralaus jautienos sultinio, 4 mažų burokėlių, pusės stiklinės rūkytų džiovintų slyvų, 2 morkų, obuolio, 2 svogūno, skiltelės česnako, didesnės petražolės šaknies, 100 g rūkytos šoninės, 3 šaukštų pomidorų tyrės, stiklinės burokėlių sulčių, pagal skonį petražolių, kvapiųjų pipirų žirnelių, laurų lapelių, druskos, 2 šaukštų sviesto.

  • Morkas, burokėlius, obuolį ir petražolės šaknį nulupkite, sutarkuokite.
  • Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite keletą minučių gilioje keptuvėje svieste su morkomis, obuoliais ir petražolės šaknies tarkiais.
  • Sukrėskite burokėlius, pomidorų tyrę, supilkite sultis ir kaitinkite, kol burokėliai suminkštės.
  • Į keptuvę supilkite sultinį, sumeskite smulkintas slyvas, laurų lapelius bei pipirų žirnelius ir apie 10 min. pavirkite.
  • Tada suberkite sausoje keptuvėje pakepintą smulkintą šoninę, dar trumpai pakaitinkite.
  • Sriubą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai grūstais maltais pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
Receptas: Barščiai su kukuliais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 200.00 g (maltos)
Burokėliai: 6.00 vnt. (maži)
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kmynai: 1.00 valg. š.
Sultys: 125.00 ml (nesaldintų obuolių)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (natūralaus su bazilikais)
Grybai: 5.00 vnt. (keli šaldyti arba džiovinti baravykai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, neluptus dėkite į karščiui atsparią formą ir kepkite apie 40 min. ant vidutinės ugnies. Tada nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, užpilkite obuolių sultimis ir bent valandai palikite, kad pasimarinuotų.

2. Į faršą įmaišykite dalį kapoto svogūno, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir formuokite mažyčius kukulaičius.

3. Juos sumeskite į verdantį sultinį, kiek pavirkite, nugraibykite putas, sudėkite smulkintus grybus, bulves, morkas, likusį svogūną, suberkite kmynus ir virkite apie 15 min. Tada su visomis sultimis supilkite burokėlių ketvirčius, sukrėskite pomidorų padažą, dar kiek pavirkite.

4. Sriubą tiekite pagardinusios grietine.

Receptas: Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt.
Daržovių sultinys: 1.00 l
Sultys: 1.00 st. (rūgščių vaisių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Grybai: 6.00 vnt. (džiovinti baravykai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 st. (Tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir tešlai)
Vanduo: 2.00 st. (tąsiai, bet nekietai tešlai)
Kaip gaminti

1. Burokėlius užraukite prieš kelias dienas: nuvalytus sudėkite į stiklainį su riekele ruginės duonos ir užpylusios vandeniu laikykite šiltai. Tada ištraukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite raudonųjų serbentų, citrinų, ar kitokiomis rūgščiomis sultimis ir apie 1 val. pamarinuokite.

2. Grybus užpilkite šaltu vandeniu, 2–3 val. pamirkykite, išimkite, nuplaukite, o ištrauką, kurioje mirko grybai, palikite nusistoti ir dalį viršaus nupilkite. Grybus su svogūnu pakepinkite aliejuje, sumalkite ir pasūdykite.

3. Grybų skystį užvirkite, sudėkite smulkintą morką, petražolės šaknį, sumeskite laurų lapelius, supilkite daržovių sultinį, nuo marinuotų burokėlių likusį skystį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Tada sukrėskite aliejuje pakepintus marinuotus burokėlius ir dar 10 min. pavirkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. 

4. Paruoškite tąsią, bet nekietą tešlą, ją labai plonai iškočiokite, supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno dėkite džiovintų grybų įdaro, sulenkite trikampiu, užspauskite kraštus, kad neištekėtų įdaras, ir formuokite pasagėlės formos „ausytes“.

Receptas: Barščiai su rūkyta šonine
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (su kaulu ir 100 g rūkytos šoninės)
Burokėliai: 5.00 vnt. (ir stiklinė burokėlių sunkos)
Pupelės: 1.00 st.
Morkos: 2.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt. (antaniniai)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį kvapiųjų pipirų žirnelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį druskos)
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite, tada išvirkite.

2. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve ir troškinkite su pomidorų tyre bei burokėlių sunka.

3. Svogūnus pakepinkite svieste su morkomis ir petražolės šaknimi, iki suminkštės.

4. Iš kiaulienos išvirkite sultinį. Į jį sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, sumeskite laurų lapelius bei pipirų žirnelius ir apie 10 min. pavirkite. Tada sukrėskite troškintus burokėlius, kiek pavirusios – svogūnų, morkų bei petražolės šaknies troškinį, galiausiai – virtas pupeles ir dar 7 min. pavirkite.

5. Sudėkite kubeliais pjaustytus obuolius, kepintą smulkintą šoninę.

6. Tiekdamos į lėkštę įdėkite mažais gabalėliais pjaustytos kiaulienos, berkite žalumynų.

 

Receptas: Raugintų kopūstų barščiai su dešrelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Burokėliai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 1500.00 ml (2 kubeliai)
Kopūstai: 500.00 g (rauginti)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapiųjų pipirų žirniukai)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Bulvės: 3.00 vnt.
dešrelės pieniškos 400.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Grietinė: 6.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1.Morkas ir burokėlius supjaustykite plonais šiaudeliais (arba sutarkuokite burokine trintuve). Puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite smulkintus svogūną bei porą. 

2.Supilkite vandenį, sudėkite burokėlius, morkas, raugintus kopūstus ir užvirinkite.

3.Supilkite nedideliame kiekyje vandens ištirpintus sultinio kubelius, sudėkite pomidorų pastą, pagardinkite prieskoniais (čiobrelių nedėkite) ir troškinkite 10 minučių.

4.Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir troškinkite dar 15 minučių. Galiausiai į sriubą įmaišykite dešrelių gabaliukus, pagardinkite čiobreliais ir dar sykį užvirkite.

5.Tiekite su grietine.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.5 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Svogūnų laiškai: 30.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Receptas: Barščiai su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg (virtų)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (galvučių)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Pupelės: 500.00 g (virtų)
Aliejus: 200.00 ml
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 l (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Actas: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  2. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
  3. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt