Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Virtuvėje vis dar kvepia moliūgais. Štai ką dar galite iš jų pagaminti

Asociatyvinė nuotrauka
Vida Press nuotr. / Asociatyvinė nuotrauka
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Jei dar liko vienas kitas moliūgas, būtinai išnaudokite šią rudeninę daržovę ir pasigaminkite ypatingų, bet nesudėtingų patiekalų.

Kepti moliūgai su sūriu ir sezamais

1 kg moliūgas 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, apie 100 g fermentinio sūrio, 4 šaukštai sezamų sėklų, druskos, pipirų, kelios šviežių čiobrelių šakelės.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Moliūgą, išėmę sėklas, supjaustykite nemažais gabalais ir viena eile sudėkite į skardą. Lupti nebūtina, nes nuo iškepusio moliūgo žievė atšoks itin lengvai. Apšlakstykite aliejumi, šaukite į orkaitę ir kepkite 40 min.

3. Šiek tiek praaušusius moliūgus nulupkite, dalį (nelygu, kiek gaminsite porcijų) supjaustykite kubeliais, suberkite atgal į skardą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, apibarstykite tarkuotu sūriu, čiobreliais ir vėl pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite, kol sūris pradės lydytis, paskui iš karto patiekite.

4. Likusius kepto moliūgo gabalus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite. Ši masė labai pravers gaminant kitus moliūgų patiekalus. Šaldytuve ji nesuges 4 dienas, o jei artimiausiu laiku neprireiks, nedidelėmis porcijomis (pvz., po 200 ml) sukrėskite į šaldymo maišelius ir laikykite šaldiklyje.

Kulinaro patarimas. Moliūgą galite imti ir gerokai didesnį, pasiruošite moliūgų tyrės kitiems patiekalams.

6–8 porcijos. Pagaminsite per 50 min.

Shutterstock nuotr./Kepti moliūgai su sūriu ir sezamais
Shutterstock nuotr./Kepti moliūgai su sūriu ir sezamais

Greitas vyniotinis

Pakuotė šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, šaukštas miltų, 500 g moliūgų minkštimo, šaukštelis druskos, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai džiūvėsėlių, 2 šaukštai miltelinio cukraus kepiniui apibarstyti.

1. Moliūgų minkštimą sutarkuokite burokine trintuve, pasūdykite ir palikite pastovėti. Paskui nusunkite susidariusį skystį, kad įdaras nebūtų labai vandeningas. Įmaišykite plaktus kiaušinius.

2. Šiek tiek atšilusią tešlą dėkite ant miltais pabarstyto darbastalio, kuo ploniau iškočiokite (bus lengviau, jei gaminsite du mažesnius vyniotinius). Iš pradžių apibarstykite džiūvėsėliais, paskui paskleiskite įdarą stengdamasi neuždengti tešlos lakšto kraštų – geriau sulips.

3. Paruoštą vyniotinį atsargiai perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, šakute padarykite kelias skylutes garams išeiti ir šaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Po 10 min. karštį sumažinkite iki 180 °C ir kepkite dar 20–25 min., kol plutelė gražiai apskrus ir pasidarys traški.

8 porcijos. Pagaminsite per 45 min.

  • Moliūgų įdarą galite gaminti įvairiai. Jei jį naudosite saldžiam kepiniui, tarkuotus moliūgus pagardinkite keliais šaukštais cukraus, žiupsneliu cinamono. Pikantiškesnis variantas: ruošiamą įdarą ne tik pasūdykite, bet ir pagardinkite aštresniais prieskoniais. Tokį vyniotinį tiekite karštą su mėgstamu pikantišku padažu.
Shutterstock nuotr./Moliūgų vyniotinis
Shutterstock nuotr./Moliūgų vyniotinis

Orkaitėje keptas rizotas

300 g ryžių „Arborio“, svogūnas, 600 g moliūgų minkštimo, 2 česnakų skiltelės, 4 šaukštai sauso balto vyno, 800 ml sultinio, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, keli šviežių šalavijų lapeliai, 2 šaukštai sviesto, 60 g tarkuoto parmezano, druskos, pipirų.

1. Į ugniai atsparaus stiklo indą supilkite aliejų, užkaiskite ant viryklės, sudėkite susmulkintus svogūnus, česnakus ir maišydama pakepinkite. Sumeskite nesmulkintus šalavijų lapelius ir dar minutę pakepinkite. Suberkite ryžius, gerai išmaišykite, supilkite vyną ir kaitinkite, kol neliks skysčio (apie min.). Sudėkite gabaliukais supjaustytus moliūgus, supilkite karštą sultinį ir kaitinkite, kol užvirs.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Indą su kunkuliuojančiu rizotu uždenkite (ar apgaubkite folijos lakštu) ir šaukite į orkaitę.

3. Po 20 min. patikrinkite, ar ryžiai užtektinai suminkštėjo. Jei kietoki, kepkite dar kelias minutes, jei jau minkšti, traukite iš orkaitės, sudėkite sviestą, sūrį, pagardinkite žiupsneliu pipirų. Pagal skonį pasūdykite, atsargiai pamaišykite ir iš karto tiekite.

4–6 porcijos. Pagaminsite per 45 min.

Orkaitėje keptas moliūgų rizotas
Orkaitėje keptas moliūgų rizotas

TAIP PAT SKAITYKITE: Sekmadienio desertas – moliūgų šokoladainis

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Komentarai
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt