Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Vištų blauzdelės – kasdienai ir šventei

Vištienos blauzdelės su garstyčiomis ir medumi
Shutterstock nuotr. / Vištienos blauzdelės su garstyčiomis ir medumi
Šaltinis: Ji24.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Žiūrėdami į įprastai pietums ruošiamas vištų blauzdeles vaikai ar vyras rauko nosį? Pateikite jiems staigmeną – tegul mėgaujasi neragautais skoniais. Daugelis patiekalų tiks ir šventiniams pietums.

Vištų blauzdelės su medumi ir garstyčiomis

Jums reikės: 6–8 vištų blauzdelių, 0,5 puodelio skysto medaus, 0,5 puodelio grūdėtųjų garstyčių, šaukšto alyvuogių aliejaus, saujos kapotų šviežių bazilikų, žiupsnio kapotų šviežių čiobrelių, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis ir išsukite iki vientisos masės.
  • Supilkite aliejų, įmeskite 2 šaukštus bazilikų ir čiobrelių mišinio, išmaišykite.
  • Vištų blauzdeles sudėkite į kepimo indą, pabarstykite druska ir pipirais, įtrinkite. Ant viršaus užpilkite medaus ir garstyčių mišinio. Šaukite į orkaitę.
  • Kepdamia retkarčiais ištraukite ir apliekite blauzdeles padažu – kuo dažniau laistysite, tuo jos bus skanesnės ir gražesnės spalvos.
  • Kepkite apie 45 minutes.
  • Prieš tiekdami pabarstykite likusiais žalumynais.

Įdarytos vištų blauzdelės

Shutterstock nuotr./Įdarytos vištienos blauzdelės
Shutterstock nuotr./Įdarytos vištienos blauzdelės

Jums reikės: 5–6 vištų blauzdelės, 300 g pievagrybių, svogūno, 2 morkų, 1/4 saliero šaknies, saujos šviežių petražolių, 30 g sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį, 3 šaukštų aliejaus, citrinos.

  • Svogūnus susmulkinkite, grybus ir salierus supjaustykite.
  • Keptuvėje ištirpdykite sviestą, suberkite svogūnus. Kai pagels, suberkite grybus ir salierus, apkepkite ir nukaiskite.
  • Atsargiai nuo blauzdelių nulupkite odą – išverskite į kitą pusę. Neaštria peilio puse sulaužykite blauzdelių kaulus, palikdami kaulo galiukus, ant kurių laikosi oda. Nuo nulaužto kaulo nupjaustykite mėsą ir supjaustykite gabalėliais.
  • Morkas sutarkuokite, žalumynus sukapokite.
  • Sumaišykite mėsą su grybais, morkomis ir žalumynais, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite.
  • Kimškite blauzdelių odeles įdaru ir sandariai užsukite galus.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite įdarytas blauzdeles užlenkta oda žemyn.
  • Kepkite ant vidutinės kaitros iš abiejų pusių apie 20 minučių.
  • Tiekite su citrinos griežinėliu.

Skrudintos vištų blauzdelės

Shutterstock nuotr./Skrudintos vištienos blauzdelės
Shutterstock nuotr./Skrudintos vištienos blauzdelės

Jums reikės: 1,5 kg vištų blauzdelių, šaukštelio maltų baltųjų pipirų, 0,5 šaukštelio maltos Kajeno paprikos, šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, 2 šaukštelių druskos, 240 ml miltų, saujos kukurūzų dribsnių, 2 kiaušinių, apie 1200 ml kepimo aliejaus.

  • Pabarstykite blauzdeles šaukšteliu druskos ir dėkite valandai į šaldytuvą.
  • Dubenyje sumaišykite miltus, traiškytus dribsnius, likusią druską ir visus prieskonius.
  • Kitame dubenyje išplakite kiaušinius.
  • Panardinkite blauzdeles į kiaušinio plakinį, tada į miltų mišinį, vėl į plakinį ir vėl į miltus.
  • Sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir palikite 30 minučių kiek apdžiūti.
  • Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir atsargiai dėkite blauzdeles, jos turi būti apsemtos.
  • Kepkite pavartydami apie 12–15 minučių.

Vištų blauzdelės daržovių pataluose

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Vištų blauzdelės su daržovėmis
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Vištų blauzdelės su daržovėmis

Jums reikės: 1 kg vištų blauzdelių, 1 kg daržovių (svogūnų, česnakų, morkų, salierų, bulvių, pipirų ir t. t.), 5 šaukštų aliejaus, 1–2 šaukštų balzaminio acto, druskos ir pipirų pagal skonį, džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių).

  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  • Daržoves, išskyrus česnakus, supjaustykite didesniais gabalėliais, sudėkite į kepimo indą.
  • Pašlakstę aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite druska, pipirais ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis.
  • Vištos blauzdeles aptepkite aliejumi, įtrinkite druska, pipirais ir sudėkite ant daržovių.
  • Neluptas česnakų galvutes perpjaukite horizontaliai pusiau ir sudėkite pjūviu į viršų tarp blauzdelių. Šaukite į orkaitę ir kepkite 45–50 minučių.
  • Ištraukite, išmaišykite taip, kad daržovės būtų ant blauzdelių, ir dar kepkite 10 minučių.

Vištų blauzdelės su rozmarinais ir vynuogėmis

Jums reikės: 1,5 kg vištų blauzdelių, 30 g sviesto, saujos kapotų šviežių rozmarinų, skiltelės česnako, po 0,5 šaukštelio druskos ir maltų juodųjų pipirų, 800 g besėklių vynuogių, šaukšto alyvuogių aliejaus.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  • Dubenyje iki vientisos masės išsukite sviestą, rozmariną, traiškytą česnaką, druską ir pipirus.
  • Padalykite sviesto masę pusiau. Vieną dalį pirštais sukiškite po blauzdelių oda, likusia ištepkite jų viršų.
  • Sudėkite blauzdeles į kepimo skardą.
  • Vynuoges su kekėmis apvoliokite aliejuje su trupučiu druskos ir pipirų. Jomis apdėliokite vištieną.
  • Šaukite blauzdeles į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.
  • Sumažinę kaitrą iki 160 laipsnių kepkite dar 20–30 minučių.
Receptas: Aštrios blauzdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 600.00 g (blauzdelių)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (žaliosios citrinos sulčių ir garnyrui pusės citrinos sulčių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (apelsino sulčių ir garnyrui pusės apelsino sulčių)
Tekila 2.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (trečdalis šaukštelio miltelių; garnyrui 1 aitrioji paprika)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (ir garnyrui šaukštas alyvuogių aliejaus)
Kmynai: 1.00 valg. š. (maltų)
Salotos: 100.00 g (Garnyrui; įvairių salotų lapelių)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Blauzdeles nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir sumeskite į dubenį.

2. Česnakus sukapokite arba sugrūskite grūstuvu.

3. Iš apelsino ir citrinos išspauskite sultis, sumaišykite su tekila, aliejumi, kmynais, raudonėliais, aitriosios paprikos milteliais.

4. Marinatą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu cukraus ir paragaukite. Jeigu nepakankamai aštru, dar įberkite aitriųjų paprikų.

5. Gautu marinatu gerai įtrinkite vištų blauzdeles ir 3–4  valandas arba, dar geriau, per naktį palikite marinuotis.

6. Paruoštas blauzdeles kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie  20 min.

7. Salotas išdėliokite lėkštėje. Aitriąją papriką išvalykite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaigykite, kad suminkštėtų ir išdėliokite ant salotų. Jas apšlakstykite aliejaus ir apelsinų sulčių mišiniu.

Tiekite su karštomis arba atvėsintomis blauzdelėmis.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Receptas: Pikantiškos blauzdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 12.00 vnt. (viščiukų blauzdelių)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto marinatui)
Sojų padažas: 5.00 valg. š. (marinatui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (marinatui)
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis šaknies marinatui)
Aitriosios paprikos milteliai (marinatui) 6.00 g
Kaip gaminti

1. Blauzdeles įtrinkite druska ir pipirais.

2. Jei medus kietas, sukrėskite į karščiui atsparų dubenėlį ir įstatykite į gilesnį indą su verdančiu vandeniu – pakaitinus medus suskystės.

3. Išspauskite citrinos sultis.

4. Paruoškite marinatą: medų sumaišykite su sojų padažu, citrinų sultimis ir aliejumi. Išspauskite česnaką, sudėkite smulkiai tarkuotą imbiero šaknį, įberkite aitriosios paprikos miltelių, išmaišykite.

5. Apšlakstykite viščiukų blauzdeles marinatu, išmaišykite, sudėkite į tvirtą polietileno maišelį, užsukite ir per naktį palaikykite šaldytuve.

6. Kepimo skardą išklokite folija, išdėliokite blauzdeles, apšlakstykite marinatu ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje maždaug valandą, vis pašlakstykite marinatu. Likus kepti 20 min., sudėkite į skardą skiltelėmis pjaustytus svogūnus.

7. Tiekite su virtais ryžiais arba orkaitėje keptomis bulvėmis.

Pagaminsite per 1 val. 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Receptas: Imbierinės vištos blauzdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelės)
Medus: 4.00 valg. š.
Sojų padažas: 4.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Imbieras: 4.00 valg. š. (tarkuotos šaknies)
Aliejus: 4.00 valg. š. (graikinių riešutų aliejaus (gali būti ir kitoks))
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltų ir juodų pipirų mišinio)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Blauzdeles įtrinkite pipirais, druska, rozmarinais ir česnakais.
  2. Paruoškite marinatą. Medų sumaišykite su citrinų sultimis, sojų padažu, garstyčiomis, aliejumi, smulkiai tarkuotu imbieru.
  3. Apšlakstykite blauzdeles marinatu, gerai paminkykite rankomis, kad tolygiai pasiskirstytų, ir palikite per naktį marinuotis.
  4. Šias blauzdeles galite kepti ant grotelių ant laužo arba orkaitėje. Jei kepsite orkaitėje, kepimo skardą išklokite folija ir išdėliokite ant jos blauzdeles. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 50–60 min. Retkarčiais apšlakstykite marinatu, kuriame mėsa mirko.

Receptas: Vištienos kepsneliai su konservuotais ananasais

Receptas: Vištienos Satay
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 vnt. (1 pak. Santa Maria Satay prieskonių mišinio)
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (supjaustyta kubeliais)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Ryžiai: 1.00 sauja (garnyrai)
Riešutų padažas:(patiekimui) 1.00 žiupsnelis
Mediniai pagaliukai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite Satay prieskonių mišinį su aliejumi ir vandeniu.
  2. Vištienos filė supjaustykite kubeliais ir marinuokite 15 minutes.
  3. Suverkite vištienos gabaliukus ant iešmelių.
  4. Kepkite vėrinukus kepsninėje arba keptuvėje keletą minučių.
  5. Patiekite su žemės riešutų padažu ir ryžiais.

Receptas iš „Santa Maria“ interneto svetainės.

 

Receptas: Vištienos salotos su kuskusu, melionais, žaliosiomis alyvuogėmis ir ožkų sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 100.00 g (filė)
Kuskusas: 45.00 g
Ožkų pieno sūris: 40.00 g (kubeliais)
Alyvuogės: 34.00 g (žaliosios)
Melionas: 30.00 g (kubeliais)
Salotos: 30.00 g (mišinys)
Česnakai: 2.00 g (daigai)
Kaip gaminti
  1. Kuskuso kruopas nuplaukite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1 : 1, uždenkite ir palikite brinkti 10 min. 

  2. Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
  3. Rekomenduojamas avokadų ir  braškių padažas.

Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.

 

Receptas: Vištienos krūtinėlė, marinuota su ruduoju cukrumi ir citrina
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 600.00 g
Druska: 0.50 arbat. š. ((stambios))
Pipirai: 1.00 arbat. š. ((juodų arba kvapniųjų))
Česnakai: 3.00 skiltelės ((šviežio arba 1 v. š. česnako miltelių))
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š. ((džiovintos))
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. ((džiovinti))
Čiobreliai: 3.00 g ((šviežių))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 valg. š. ((vienos storesnės skiltelės sulčių kiekvienai krūtinėlei))
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nuimkite plėveles ir supjaustykite porcijomis. Jei kepsite ant laužo ar grilyje, geriau kepti didesnius gabalėlius. Taip krūtinėlė bus sultingesnė.
  2. Visus sausuosius prieskonius susimaišykite atskirame inde. Krūtinėlę aptepkite alyvuogių aliejumi, užspauskite ant jos vienos citrinos skiltelės sulčių ir pavoliokite pasiruoštame prieskonių mišinyje. Priesnkonius įtrinkite į vištieną. Leiskite jai pasimarinuoti keletą minučių.
  3. Vištieną kepkite ant grotelių ar grilyje vartydami maždaug apie 15 min. 
  4. Kai vištiena iškeps, sudėkite ją į indą ir uždengę folija, palikite pastovėti kambario temperatūroje maždaug 5–10 minučių. Taip mėsa išleis visas savo sultis. Prieš uždengiant folija, vištieną dar galima pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (čiobreliais, šalavijais, raudonėliu, mėtomis). 

Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Receptas: Traškūs vištienos kepsneliai su migdolų plutele
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Garstyčios: 4.00 valg. š.
Majonezas: 4.00 valg. š.
Medus: 4.00 valg. š.
Vyno actas: 1.00 valg. š.
Vištienos krūtinėlė: 600.00 g
Migdolai: 1.50 st.
Druska: 0.50 arbat. š.
Aliejus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Migdolus (lupti nereikia) maisto smulkintuvu „S“ formos peiliuku susmulkinkite iki rupių trupinių ir suberkite į lėkštę.
  2. Didesnėje lėkštėje sumaišykite garstyčias, majonezą, medų ir actą.
  3. Kiekvieną krūtinėlių puselę perpjaukite dar per pusę (skersai), truputį pamuškite, pasūdykite.
  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
  5. Imkite po kepsnelį, iš abiejų pusių pavoliokite garstyčių mišinyje, migdolų trupiniuose ir dėkite į skardą. Apšlakstykite aliejumi ir šaukite į orkaitę. Kepkite 20 minučių.
  6. Tiekite su mėgstamu padažu.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt