Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Žaliųjų žirnelių gaiva

Švieži žirneliai
„Fotolia“ nuotr. / Švieži žirneliai
Šaltinis: Ji24.lt
0
A A

Žalieji žirneliai bet kuriam patiekalui suteikia maloniai saldų, gaivų skonį. Be to, valgydami žirnelius, gauname daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, proteino ir skaidomųjų medžiagų, kurios svarbios ir besilaikantiems dietos.

Žirnelių sriuba su kiaušiniu

Mariaus Žičiaus nuotr./Žaliųjų žirnelių sriuba
Mariaus Žičiaus nuotr./Žaliųjų žirnelių sriuba

Jums reikės: 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 svogūnų, 2 skiltelių česnako, 2 griežinėlių šoninės, 700 ml sultinio, 800 g šaldytų žirnelių, 3 šaukštų smulkintų mėtų, 80 g grietinės, 4 kiaušinių, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Svogūną, česnaką ir šoninę susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje apie 4–5 minutes.
  • Puode užvirkite sultinį, sukrėskite svogūnus, česnakus, šoninę, suberkite žirnelius ir mėtas. Išmaišykite ir virkite apie 10 minučių.
  • Sudėkite grietinę, nukaiskite ir sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu. Pagardinkite druska ir pipirais.
  • Puode užvirkite vandenį.
  • Kai pradės burbuliuoti, atsargiai įmuškite kiaušinius ir virkite 1–2 minutes, kad tryniai liktų minkšti.
  • Pilkite į lėkštes sriubos ir dėkite po kiaušinį.

Makaronai su žirneliais ir kumpiu

Neringos Kalasauskaitės nuotr./Makaronai su žirneliais ir kumpiu
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Makaronai su žirneliais ir kumpiu

Jums reikės: 400 g makaronų, šaukšto aliejaus, 30 g sviesto, 3 skiltelių česnako, 1,5 puodelio kubeliais pjaustyto kumpio, 1,5 puodelio šaldytų žirnelių, 0,5 puodelio grietinės, 0,5 puodelio tarkuoto kietojo sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį, pusės citrinos žievelių.

  • Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite, pasilikite puodelį makaronų nuoviro.
  • Į makaronus supilkite aliejų, išmaišykite ir palikite šiltai.
  • Česnaką susmulkinkite ir apie 2 minutes pakepinkite svieste. Sužerkite kumpį, išmaišykite.
  • Po kelių minučių suberkite žirnelius, įpilkite makaronų nuoviro, išmaišykite ir dar minutę pakaitinkite.
  • Sudėkite grietinę, suberkite druską, pipirus ir tarkuotą sūrį.
  • Įtarkuokite citrinos žievelių. Išmaišykite.
  • Dėkite į lėkštes makaronus, ant jų – žirnelių su kumpiu.

Užkandis su žaliaisiais žirneliais

Shutterstock nuotr./Keksiukai
Shutterstock nuotr./Keksiukai

Jums reikės: 2 šaukštų aliejaus ir dar šiek tiek aptepti, skiltelės česnako, mažos cukinijos, 40 g šaldytų žirnelių ir morkų mišinio, 4 kiaušinių, 40 g tarkuoto kietojo sūrio.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laispnių.
  • Česnaką susmulkinkite, cukiniją sutarkuokite.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir kepkite minutę.
  • Sudėję cukinijas, išmaišykite ir dar kaitinkite 4–5 minutes.
  • Suberkite žirnelių ir morkų mišinį, išmaišykite ir nukaiskite.
  • Dubenyje išplakite kiaušinius, suberkite sūrį ir keptas daržoves.
  • Išmaišykite ir dėkite į keksiukų formeles. Kepkite 18–20 minučių.

Žaliųjų žirnelių pestas su mėtomis

Fotolia nuotr./Žaliasis pesto padažas
Fotolia nuotr./Žaliasis pesto padažas

Jums reikės: 0,5 puodelio šaldytų žirnelių, ¼ puodelio kepintų sūdytų migdolų (arba kedrinių pinijų), ¼ puodelio smulkintų svogūnų, 0,5 puodelio šviežių mėtų, ¼ puodelio šviežių bazilikų, 0,5 puodelio tarkuoto kietojo sūrio, 2 skiltelės česnako, citrinos, 160 ml aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Sumaišykite žirnelius, migdolus, svogūnus, mėtas, bazilikus ir tarkuotą sūrį.
  • Įspaudę citrinos sultis, supilkite aliejų, įberkite druskos ir pipirų.
  • Viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  • Jei masė per tiršta, įpilkite dar aliejaus ir vėl suplakite.
  • Tiekite iš karto arba laikykite šaldytuve.
  • Labai skanu su skrudinta čiabatos riekele, šviežiu prancūzišku batonu ar karštais virtais makaronais.
Receptai
Receptas: Makaronų apkepas su žaliaisiais žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyti žirneliai: 750.00 g
Makaronai: 250.00 g (spagečiai)
Pienas: 100.00 ml
Grietinė: 100.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Parūkytos pieniškos dešrelės: 8.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Žirnelius suberkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite 5 minutes. Nuvarvinkite sietelyje, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite cukrumi.
  2. Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite sietelyje. Pomidorus 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, tada dėkite į šaltą vandenį. Nulupkite odeles, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
  3. Dešreles supjaustykite šiaudeliais. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu. Makaronus sumaišykite su žirneliais, pomidorais, dešrelėmis, sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą.
  4. Ant viršaus supilkite grietinės padažą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 45 minutes. Papuoškite kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Receptai
Receptas: Spagečiai su žirneliais ir lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (spageti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Šaldyti žirneliai: 150.00 g
Sultinys: 200.00 ml
Grietinė: 150.00 g
Krienai: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Rūkyta lašiša: 100.00 g
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Išvirkite makaronus. Svogūną ir česnaką supjaustykite ir pakepinkite ant sviesto įkaitintoje keptuvėje.

2. Suberkite šaldytus žirnelius, supilkite sultinį, nepamirškite maltų juodųjų pipirų, sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir troškinkite apie 5 minutes.

3. Įdėkite grietinės, krienų ir luktelėkite, kol padažas užvirs. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite kiaušinio trynį.

4. Ant spagečių supilkite padažą ir įberkite žalumynų. Viską sumaišykite ir patiekite.

Šaltinis: 15min.lt 

Receptai
Receptas: Omletas su špinatais ir šaldytais žirneliais
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Špinatai: 300.00 g (švieži)
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 1.00 st.
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (sauja)
Kaip gaminti

1. Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste, kol dailiai apskrus. Žirnelius atšildykite ir gerai nuvarvinkite. Špinatus nuplaukite ir susmulkinkite. Kiaušinius šakute arba specialia šluotele labai gerai išplakite iki vientisos masės, bet žiūrėkite, kad plakinys nesuputotų, nes iškepęs omletas sukris.

2. Į kiaušinių plakinį sumeskite špinatus ir žirnelius, atvėsintus apkeptus svogūnus, viską pagardinkite druska, pipirais, supilkite grietinėlę ir dar sykį išplakite.

3. Storos kepimo formos dugną ištepkite riebalais, supilkite kiaušinių plakinį, ant viršaus berkite tarkuoto sūrio ir kepkite orkaitėje, kol omletas dailiai parus. Tiekite supjausčiusi trikampėliais, su šviežiais pomidorais.

Receptai
Receptas: Pyragėliai su vištiena ir žirneliais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (kvietiniai)
Sviestas: 60.00 g (tirpintas)
Mielės: 7.00 g (sausos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 arbat. š. (skardai patepti)
Vištiena: 3.00 vnt. (2-3 kumpeliai - įdarui)
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (įdarui)
Vištienos sultinys: 1.00 vnt. (šaukštas - įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite į dubenį, suberkite mieles, supilkite tirpintą pravėsusį sviestą, cukrų, druską, išplaktus kiaušinius, kambario temperatūros pieną ir užminkykite tešlą. Palikite valandai, kad pakiltų.

2. Vištienos kumpelius išvirkite pasūdytame vandenyje, atvėsinkite ir sumalkite.

3. Suberkite atitirpintus žirnelius, įberkite druskos, pipirų, supilkite sultinį ir išmaišykite.

4. Pakilusią tešlą išminkykite ir iškočiokite. Lakštą supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno krėskite po šaukštą įdaro, sulenkite trikampiu, apspaudykite kraštus ir palikite pusvalandį, kad pakiltų.

5. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi išteptą skardą, aptepkite plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 laipsnių orkaitę 30–40 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Receptai
Receptas: Pica su kiaušiniais ir žirneliais
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (sausų - tešlai)
Vanduo: 375.00 ml (tešlai)
Miltai: 600.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 60.00 ml (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - tešlai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Pomidorų pasta: (natūralios - įdarui) 100.00 ml
Rūkyta šoninė: (plonos juostelės - įdarui) 6.00 riekės
Špinatai: 1.00 sauja (įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (įdarui)
Šaldyti žirneliai: 240.00 g (arba šviežių - įdarui)
Gražgarstės: 1.00 sauja (įdarui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti, pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite mieles, cukrų, supilkite vandenį, viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol mielės suputos.

2. Kitame dubenyje sumaišykite su druska persijotus miltus, druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles, aliejų ir užmaišykite tešlą. Ją dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir minkykite apie 10 min. Dėkite ją į dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir apie valandą palaikykite, kad tešla pakiltų.

3. Iš paruoštos tešlos ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite didesnius picos lakštus ir aptepkite juos pomidorų pasta, užberkite raudonėlių. Šoninės juosteles pakepinkite keptuvėje, išdėliokite jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, o keptuvėje likusiuose riebaluose trumpai pakaitinkite špinatus. 

4. Ant picų per vidurį krėskite špinatų ir dėkite po kelias šoninės juosteles, ant jų – po žalią kiaušinį. Picas kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite užbėrusi žalių žirnelių ir uždėjusi gražgarsčių lapelių.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Receptai
Receptas: Bulvių apkepas su rūkyta lašiša ir žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Lašiša: 250.00 g (rūkyta)
Kiaušiniai: 8.00 vnt.
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Šaldyti žirneliai: 100.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Užkaiskite puodą su vandeniu, pasūdykite. Bulves stambiai supjaustykite, dėkite į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių. Nusunkite ir palikite atvėsti.

2. Lašišą supjaustykite juostelėmis. Didesniame dubenyje iki putų išplakite kiaušinius (galite ir šakute), sudėkite lašišą, suberkite žirnelius, krapus, druską ir pipirus. Išmaišykite. Sudėkite virtas bulves ir vėl išmaišykite.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, atsargiai suverskite bulvių ir kiaušinių mišinį ir kepkite 10 minučių. Naudodami didelę lėkštę apverskite apkepą: uždėkite lėkštę, apverskite keptuvę ir leiskite kepiniui atgal įčiuožti į keptuvę. Kepkite dar 5 minutes. Perkelkite į lėkštę ir palikite 5 minutėms, tada supjaustykite. Tinka valgyti su pomidorų salotomis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Receptas: Rizotas su žirneliais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Ryžiai: 2.00 st. („risotto“ - (puiku, jei 1 būtų „arborio“, kita - „carnaroli“))
Daržovių sultinys: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Šaldyti žirneliai: 100.00 g
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Vynas: 70.00 ml (balto, sauso)
Bazilikai: 1.00 vnt. (ryšulėlis šviežių)
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštą sviesto, sudėkite svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite (tik kol suminkštės), į keptuvę suberkite ryžius ir pakepinkite, kol taps skaidrūs (ne daugiau minutės).
  3. Į ryžius supilkite vyną ir palikite išgaruoti, tada įpilkite porą šaukštų sultinio ir palaukite, kol jis išgaruos.
  4. Tada pilkite po maždaug samtį sultinio ir vis maišykite, sultiniui išgaravus pilkite dar ir taip, kol ryžiai bus beveik išvirę (jie turi būti šiek tiek kietoki viduje).
  5. Žirnelius porą minučių pašildykite gerai įkaitintoje keptuvėje su šaukštu sviesto, pasūdykite, pagardinami pipirais.
  6. Žirnelius įmaišykite į rizotą, suberkite parmezaną ir sukapotą baziliką, įdėkite šaukštą sviesto, viską dar minutę pašildykite, kol parmezanas išsilydys, uždenkite dangčiu ir palikite porai minučių pastovėti.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Receptai
Receptas: Kiauliena su kreminiu krienų padažu, saldžiais žirneliais ir žaliąja bulvių koše
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 150.00 g (išpjova - kiaulienos kepsniams)
Sviestas: 45.00 g (30g kepimui - kiaulienos kepsniams ir 15g - žirneliams)
Šoninė: 15.00 g (šalto rūkymo - kiaulienos kepsniams)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (violetiniai lapeliai - kiaulienos kepsniams)
Bulvės: 4.00 g (bulvių košei)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (bulvių košei)
Pesto padažas: 2.00 valg. š. (Bulvių košei)
Prieskoniai: 1.00 sauja (Česnakas, svogūnas, raudonas vynas, lauro lapai, penkių rūšių pipirai, medus, kmynai, druska, dž. bazilikas, raudonėlis - kepsnių marinavimui)
Balto vyno padažas:(4- 5 - padažui) 4.00 valg. š.
Krienai: 1.00 valg. š. (padažui)
Romas: 1.00 valg. š. (baltas - padažui)
Žirniai: 4.00 valg. š. (4 - 5 - saldūs žalieji)
Svogūnai: 15.00 g (žirneliams)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Kaip gaminti
  1. Kepsniui. Kiaulienos išpjovą supjaustykite maždaug 150 g svorio gabalėliais. Sudėkite į indą.
  2. Sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką, pašlakstykite raudonu vynu, įdėkite truputį medaus.
  3. Pabarstykite išvardintais prieskoniais, truputį pasūdykite.
  4. Gerai permaišykite, uždenkite ir palikite pusę paros marinuotis.
  5. Išsimarinavusią mėsą nuvalykite nuo prieskonių, apkepkite įkaitintoje keptuvėje, svieste, pasūdykite.
  6. Apkepę pašaukite į orkaitę į 120 laipsnių karštį, maždaug 15-30 minučių.
  7. Svarbu neperkepti, kad mėsa būtų sultinga, gražios rausvos spalvos. Kepdami orkaitėje, vis pašlakstykite sviestu.
  8. Bulvių košė. Į karštą, skanią bulvių košę įberkite tarkuoto „Parmezano“ sūrio, įdėkite „Pesto“ padažo ir gerai išmaišykite iki purumo.
  9. Padažas. Į verdantį balto vyno padažą įdėkite krienų.
  10. Maždaug 5 minutes dar pakaitinkite. Įpilkite balto romo, dar minutę pakaitinkite, nuimkite nuo ugnies ir gerai pertrinkite elektriniu trintuvu, perkoškite per sietą.
  11. Prieš serviruodami užvirkite ir dar kartą gerai išplakite, kad padažas būtų purus.
  12. Žirneliai. Svieste apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie taps minkšti. Sudėkite žaliuosius žirnelius.
  13. Jei jie yra šaldyti, tai prieš tai juos atšildykite, perpildami šaltu vandeniu. Pasūdykite, pabarstykite traiškytais baltaisiais pipirais.
  14. Kepkite maždaug 3-5 minutes.
  15. Traški kiauliena ir baziliko traškučiai. Šalto rūkymo šoninę supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių karštyje, kol kiauliena taps traški.
  16. Iškepusią kiaulieną labai smulkiai supjaustykite, sutraiškykite.
  17. Išdžiovinkite violetinio baziliko lapelius taip, kad jie išlaikytų savo formą.
  18. Prieš serviruojant sausus lapelius pamirkykite alyvuogių aliejuje.
  19. Serviruojame. Pašildytoje lėkštėje gražiai sudėkite žalią bulvių koše.
  20. Su dujine lempa ją apdeginkite iš visų pusių – taip bus gražiau, geresnis skonis.
  21. Per viduriuką sudėkite saldžius žaliuosius žirnelius, o ant viršaus sultingą, supjaustytą kiaulienos išpjovą bei užpilkite kreminiu krienų padažu.
  22. Pabarstykite traiškyta kiauliena ir papuoškite džiovintais baziliko lapeliais.
  23. Rekomendacijos. Orkaitėje kepdami mėsą rinkitės neaukštą temperatūrą.
  24. Žirnelius rinkitės geros kokybės, minkštus, saldžius, neperaugusius.
  25. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.

Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Ji24.lt